Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veletek szállanék

2011.12.19

 

 

Veletek szállanék, hahó, láthatatlan hópelyhek, merre szállingóztak, hol vagytok s mi vagyunk?

Csak a szobámban merengek. Megnyugtat az adventi koszorúm gyertyafénye, akár a tegnapi ünnepség csillagszóróinak „fel-felvillogó, sercegő örömének” emléke.

Magányos merengő lettem? Szívem ezernyi, kis nyilallásában sem akarok az elmúlásra gondolni. A halál árnyékára csak gondolni is ki mer?

Inkább egy helyben, terhelten toporzékolunk, vissza-visszalépünk, mintha elveszett önmagunkat is keresnénk, emésztjük magunkat, mintha mi is számítanánk a hét milliárd ember körüli sötétségben, mint menetelő hangyák…

Én csak veletek, enyéimmel lennék: maradandó erényben, emlékekkel, akár az adventi koszorúm melletti erdélyi kristályok és hazai bányasalakok.  Csillognak! Ennyi.

Veletek szállanék boldogan – mint gyermekkoromban –, hahó, hópelyhek! Selymes-pelyhes, puha takarót adjatok!

Nincs havazás. Hópelyhek helyett eltévedt, hulló vágyaink szállingóznak, szerteszét himbálóznak a Cudar Szél kénye-kedve szerint.

Az emberi érzések és fehérségek meg se születnek s máris elolvadásra, teljes megsemmisülésre vannak kárhoztatva az utca aszfaltján.

Szállani, szállani, szállani, mondta egy rég halott költőóriásunk. Ő sem a hóról beszélt. Optimistán is pesszimista lennék? Egy régi, jó barátom szeretett volna megvigasztalni, de vigasztalása annyit ér, mint döglött lovon a patkó!

Veletek szállanék.


2011. december 18.

JKJ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 167267
Hónap: 5761
Nap: 203