Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pünkösd 2008

2011.02.22

bazsarozsa--punkosdi-rozsa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Jézus feltámadása után negyven napot töltött tanítványaival, taníván őket Isten országának eljövetelére. A negyvenedik napon felment a mennybe. Az Olajfák hegyén több mint 500 tanítvány előtt felemelkedett és a felhő eltakarta szemeik elől. A feltámadástól az 50. nap Pünkösd (most, május 11-e), amikor Jeruzsálemben a felházban 120 tanítványára kitöltetik a Szentlélek. Kettős tüzes nyelvek jelentek meg az égből és szálltak reájuk, és kezdtek szólni más nyelveken, ahogyan a lélek adta nékik szólniuk (Ap.Csel. 2,1-4). „Mi lehet ez?” kérdezték az összegyűlt kíváncsiskodók. Péter apostol prédikálni kezdett a tömegnek s felszólította őket: „Térjenek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztus nevében a bűnök bocsánatára és veszítek a Szentlélek ajándékát”. Majd folytatta: „Mert néktek lett az ígéret, és a ti gyermekeiteknek, és mindazoknak, akik messze vannak, valamiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk” (Ap. Csel. 2, 38-39).

Pünkösd kapcsán, mindig Fodor András költő jut eszembe, akik ismerték, tudják, hogy ő Pünkösdöt tartotta a legnagyobb keresztény/keresztyén ünnepnek. 1997 óta nincs közöttünk, halála előtt nem sokkal a Széchenyi Akadémia megválasztott tagjaként tartotta székfoglaló beszédét: „Kodály-Berzsenyi: A közelítő tél”.

Fodor András hangja, most is fülembe cseng, mély átéléssel szavalta Berzsenyi Dániel versét: „Óh, a szárnyas idő hirtelen elrepül,/ S minden míve tűnő szárnya körül lebeg!/minden csak jelenés, minden az ég alatt/ Mint a kis nefelejts, enyész.”

Fodor András két verseskötetem kapcsán mondta, hogy az a lényeg, hogy ott legyenek a könyvtárban, mert „volt más…, lesz még jobban is”. 1945 óta minden nap vezetett naplót, ez a korszak legnagyobb dokumentációja (Ezer este Fülöp Lajossal, A hetvenes évek) de ennél sokkal többet tett: hitt a jövőben, pártolta a fiatalokat, nem nyalt felfelé és nem rúgott lefelé! Kispesti lakásomban is felkeresett, mély barátság alakult ki közöttünk, habár apámnál volt egy évvel fiatalabb. Lelki költő, versember, mérhetetlenül szeretetre méltó ember, „Pünkösd hírnöke” volt! Műfordító, író zeneesztéta s a leghitelesebb történelemírója az 1945-öt követő időknek. Nagy embereinket ne felejtsük el, legalább földi ünnepeink kapcsán. Van hagyomány rovatunk? Kiállásunk? Nyelveink?

Juhos-Kiss János

banati-bazsarozsa3.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Hajnalka, 2016.05.15 12:14)

Isten áldása legyen munkádon, hogy sok szépet írjál még nekünk.

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 6
Összes: 174477
Hónap: 5555
Nap: 191