Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pünkösd 2004

2011.02.22

 bazsarozsa.jpg

 

 

 

 

 

 

Nálunk Amerikában a Pünkösd egynapos ünnep ‑ mondta James Mccormack főtiszteletes ‑ és nagyon szeretem ezt, hogy Önöknél két napos!”

 

Pünkösd másodnapja. A Kálvin téri református templomba megyünk a feleségemmel. Itt esküdtünk örök hűséget egymásnak, hogy jóban-rosszban együtt leszünk. Azóta 12 év repült el. Paál László főtiszteletessel imádkoztunk, aztán James Mccormack főtiszteletes prédikációját fordította angolból magyarra. Azzal kezdte, hogy nem tud magyarul, azért a szentlélek kitöltetése idején is megértették egymást…

A neve alapján írnek vagy skótnak véltem, az istentisztelet közepén derült ki, hogy Amerikából jött hozzánk, ha előre tudtam volna, talán el sem jövök. Figyelmesebben hallgattam, hogy mi van szívagyában, a nyelvén. Magas termetű, őszbe vegyülő haja még ráerősített, magasztos és mosolygó arcára. Most először éreztem elfogadhatónak, az amerikai prédikátorokra jellemző, számunkra kissé gyerekes hitbuzgóságukat; személyes sorsának ecsetelését teljesen összhangban volt az ige mondanivalójával, elmaradt a szépre és jóra való öntömjénezése, és végül, annak a hallgatóság felé történő kisugároztatása.

banati-bazsarozsa-a-kertemben.jpg

banati-bazsarozsa2.jpg

 

Megemlítette, hogy ő 1971-ben volt itt először a feleségével, akkor még nem voltak megesküdve. Megszerette Magyarországot, pedig akkor még nagyon más volt, rosszabb; aztán másodszor nyolcadmagával jött, előadásokat tartottak Fonyódon. Most van itt harmadszor.

Nálunk Amerikában a Pünkösd egynapos ünnep ‑ mondta James Mccormack főtiszteletes ‑ és nagyon szeretem ezt, hogy Önöknél két napos!” Csütörtök óta van itt, és nagyon jól érzi magát. Belorussziából érkezett ide, Minszkben tanít a Bibliaiskolában, ahol sok a lelkes fiatal, és két év alatt 250 tanítványt bocsátottak útjukra.

Nagypéntekről kezdte a prédikációt, hogy amikor Jézus vizet kért ecetet adtak neki, mégis még egyszer felemelte a fejét, nem elesetten mondta: Elvégeztetett. Ezt anyanyelvén, arámi nyelven mondta, csupán egy szó, angolul három szó, hisz tudta, hogy az Atya eleve elrendelését teljesítette, s majd Pünkösdkor elküldi a Szentlelkét…

Elvégeztetett – ismételte többször is James Mccormack, s folytatta ‑ én harminchárom éve szolgálok, és nem tudom mikor lesz vége, hisz az ember nyugdíjas évei alatt is mindig talál valami fontos elfoglaltságot…

Úrvacsoraosztás volt. Nem készültem fel igazán, nem akartam élni a szentséggel, de aztán mégis beálltam a sorba… Isten, talán megbocsátja vétkeimet, s nem ver meg. Az amerikai szolgáltatta ki a kenyeret, ami Jézus általunk megtöretett testét jelképezi… Templomból hazafelé menet jutott eszembe, hogy nem hangzott el a régi papok által felolvasott intelem, hogy „aki méltatlanul eszik és iszik e pohárból, az örök kárhozatot vesz magára” Hogyhogy nem jutott eszembe a prédikáció közben az amerikaiakkal szembeni nemtetszések egyetlenegy momentuma sem? Bűn vagy nem bűn, szabadság ide vagy oda, szégyelljem magam, vagy ne szégyelljem magam, hogy elfelejtettem, amit az internetes képeken láttam, azokat a szörnyű, változatos kínzásokat, amiket az elhíresült bagdadi börtönben vittek véghez iraki foglyokkal? Elfelejtettem verni a mellem fél téglával, hogy magyar történelemtanárként, netán többet tudok a régi-régi sumér és/vagy arámi nyelven beszélő messzi-messzi rokonainkról, a nemrég leigázott afganisztáni kaldeus papokról, a most harcoló papokról… Sőt, elfelejtettem büszke lenni, hogy mi, a magyarországi oktatási rendszer szerint (még idáig!) Amerika történelmét és földrajzát hosszú fejezeteken keresztül tanítjuk, miközben saját iskolájukban, történelemoktatásuk kimerül az amerikai elnökök tevékenységének megismertetésével, a látványos zászlófelhúzásokkal, de még az Európa nevű bikáról sem hallottak.

Elvégeztetett…

Aztán piros Pünkösd napján, kettős lángnyelveken kitöltetett a szentlélek… Hány magyar érzi? Hány jó amerikai hirdetheti és cselekedheti őszintén? Ki lehet pünkösdi király egy napra? Netán hat éven át Marci (Jókai Mór híres elbeszélésében), de, aki a kunmadarasi lovasversenyen legyőzte őt, az még ügyesebb és elevenebb parasztgyerek volt, mert egy éves pünkösdi királysága alatt nemeslevelet és földet is szerzett magának. Hány ilyen leleményes és talpraesett nép fiára lenne most szükség?

Pünkösd másodnapján? Utána? S minden napokon?

A Magyarok Istene, ha lehetséges, szépen kérjük: szétszóratásunkban, széthúzásunkban is maradjon velünk: szeretetteljes Gondviselésével.

 

Budapest, 2004. május 31.

Pünkösd másodnapján

Juhos-Kiss János

bazsarozsa--punkosdi-rozsa.jpg

punkosdirozsa-szappanbuborekkal.jpg

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 6
Összes: 174477
Hónap: 5555
Nap: 191