Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol vannak a Kárpátok?

2011.10.05

 

 

 

 

 

 

 

Hat éves fiammal játszadozom a szőnyegen. Az építőkockákból ki sem látszunk. Kis idő múlva:

– Apa, kitaláltam egy új játékot, én kérdezek tőled valami okosságot, ha tudod a választ, te kérdezel tőlem valami okosságot, jó?

– Jó.

– Miért forog a Föld? – kérdezi.

Hosszasan gondolkozom, de biztos okosságot nem tudok szülni.

– Apa, ha nem tudod, akkor 1- 0 a javamra.

– Jó.

– Most te kérdezz tőlem.

Töröm a fejemet. Arra jutottam, hogy öregszem, semmi sem jut eszembe. Netán a világ változik ilyen gyorsan? Vajon jól tudják azt a bizonyos okosságot, vagy félrevezetnek, ha most beütnék valamit az internet keresőbe? Ez a jövő! Kis idő múlva újra a fiam kérdez:

– Hol vannak a Kárpátok? Na, megtaláltad?

– Kérdezd meg anyádat, ő szokott mindent elpakolni! – válaszolom spontánul, mert ez tavaly már felvetődött, a Naplómba is bejegyeztem.

– Apa, hülyeséget mondtál, nem tudod ezt sem? Erdélyben! Voltunk ott, nem emlékszel?

– Igazad van. 2-0 javadra! Nekem adjátok vissza a hegyeimet!

– Apa, most te kérdezel – mondja fegyelmezetten.

Valamit motyogok, de belül sok minden emészt, ugyanakkor örvendek, hogy a fiam ennyire érdeklődő. Köszönöm Istenem. Miért forog a Föld? Talán mert Isten pörgeti immár 4 vagy 5 milliárd éve, úgy tudom – netán az ősrobbanás volt előbb? Vagy mégsem? Isten világosságot teremtett, majd elválasztotta az eget a földtől. Miért forog a föld? Talán, mert nem palacsinta formájú (akkor a serpenyőben fel lehetne dobni a levegőbe, s egyszer jól megpörgetni, hogy lapjára essen vissza), amilyennek az ógörögök rajzolták és hitték. Egyes tudósok szerint az ember két és fél millió éves, mások szerint három millió éves. Egyesek azt tanítják, hogy 160 ezer évvel ezelőtt élt az első emberpár Közép-Afrikában (mások szerint Közép-Ázsiában) – jól tudtak koslatni! Akkor szabálytalanul lehetett közlekedni az összefüggő szárazföldek között, jól szétrajzani, szétspriccelni, ha jött a baj! Az egy fajból jövők idővel úgy elszaporodtak, hogy egymásnak estek, éltere-halálra verekedni kezdtek egy tál lencséért, egy jó húsban lévő asszonykáért, egy korty vízért. Lehetetlen felsorolni, hogy mennyit, mire és miért vadásztak, hogy hányszor törtek szomszédjuk földjére, puszta kézzel életükre, netán husánggal, szakócával, csonthegyű lándzsával, míg évszázados, évezredes fáziskéséssel eljutottak a homo sapiens emberen át a civilizált modern emberig, hogy tudjanak lopakodó rombolóval pontosan célba lőni, végül robot pilótával mindenkit megsemmisíteni! Ezek után, már nem maradt egy feltenni való kérdésem sem.

Nem is az a kérdés, hogy hol vannak a Kárpátok? Hanem, hogy hol volt a világ az első világháború után?  A második világháború alatt?  Az 56-os győztes forradalmunk vérbetiprása idején?

A fiammal már rég mást játszunk, de a nagy igazságtalanság földjén meddig tengődhetünk? Az embert nem hagyják nyugodtan, szerényen, boldogan élni, sem boldogtalanul meghalni. Föld felett, föld alatt „titkos féreg foga rág.” Ezt Petőfi Sándorunk most hogyan folytatná – ha  élhetne – A Nagy Francia Forradalom történetével és a Bibliával a kezében?

Ahol az Igazságos Isten egy hatalmas vőlegény bokrétát egy gyönyörűséges menyasszony pártával összeszerkesztett: ott vannak a Kárpátok!

 

Juhos-Kiss János

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sepsiszentgyörgy

(kovacssaolta, 2017.04.25 22:45)

válasz

(Ablonczy Zsolt, 2012.03.13 12:03)

Jó lesz a "Hol vannak a Kárpátok" a március 15-i, 09.00 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteleten, annak ellenére is, hogy az emberre nézve van nekünk Bibliánk is, amelyből tájékozódhatunk. A Kárpátokra nézve a gondolatot mainak és kedvesnek találom én is. Szeretettel köszöntelek, Zsolt

iszigyarto@yahoo.com

(Szigyártó Ildikó, 2011.10.06 21:03)

Hát valóban, csak az Istenben van minden reményünk és csak az Ő hosszútürésének köszönhetően élünk még e földön

Re: iszigyarto@yahoo.com

(Juhos-Kiss János, 2011.10.09 18:12)

Kedves Ildikó!

Ha jól emlékszem Szovátán találkoztunk először a református templomban...

Haza, Hazafi

(Emmerich, 2011.10.06 13:52)

Eltökéltséget adnak írásaid a napi munka nehézségeinek közepette. Gratulálok.

Re: Haza, Hazafi

(Juhos-Kiss János, 2011.10.09 18:09)

Drága Barátom! Köszönöm, ez jól esik.

06-30-9-773-250

(Kabdebó Lóránt, 2011.10.06 10:16)

Kedves János, nagyon szép, kerek választ olvashattam. Köszönöm. Mondd el mindezt a fiadnak is. Remélem ő is megérti. Szeretettel, L-t.

Kösz

(Juhos-Kiss János, 2011.10.06 19:48)

Kedves Lóri!

Nagyon jó hogy írtál, s nagyon el is vagyok keseredve, hogy elszállt. Többen is jelezték, hogy az ellenőrző kódot kétszer-háromszor is be kell írni s mégsem tekinthető meg a hozzászólás.
Hova kellene azt a bizonyos chipet beültetni?
Sok- sok szeretettel gondolok rád. Isten éltessen 75. születésnapodon!

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 167265
Hónap: 5761
Nap: 202