Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az arany középút

2011.02.22

 Az arany középút

 

Ifjúkoromban azt hittem, hogy a szépség s az ész boldogít. Most ötvenfelé, azt mondom, hogy az egészség a legnagyobb kincs úton-útfélén. Ötvenen túl, ha az embernek nem fáj semmije, akkor lehet, hogy már nem is él.

Amikor egy kicsit jól éreztem magamat, azt hittem azért van, mert szép vagyok, verset írok és gondolkozom, de aztán mindig elzavartak, vagy önként hagytam ott a bandát.

Ifjúkorom óta tanulmányoztam a növények életerejét és logikáját. Az elején, csak annyira, hogy milyen virágot vigyek kedvesemnek. Ma már hagyom elszáradni a lábán, mármint a kardvirágokat. Rájöttem, hogy a láthatatlan gyökér hordoz és táplál mindent. Önzetlenül. A virágot látjuk és csodáljuk, s azt hisszük, hogy ez minden. Közben ez, csak az elmúlás legszebb megnyilvánulási formája.

A GYÖKÉR SZÁMíT. Magot hoz, és behinti az aranyközépútat. A bölcs látja, a balga nem.

A szellőrózsám öt éven át próbálkozott domináns lenni a házam előtt. Első évben gyönyörűen nyílt december elején is, második éveben új gyökérhajtásait a rózsa és a nebáncsvirág elnyomta. Harmadik évben még felvete a harcot az egy méterre tanyázó nőszirommal és hortenziával is. Negyedik évében nem birta, fealadta, többet nem virágzott. A következő évben a gyökere is kiszáradt. Mégis azt mondom, hogy nincs lehetetlen, az elfásult, kiégett nemzedéket jó példával és szív-aggyal fel kell rázni!

Nem halhat ki az ősi lendület, a virtus. Nem burjánozhat tovább a negativisztikus szemlélet! Ne lehessen könnyben és jajban elnyomni azt, aki puszta önerőből, vagy a véletnennek köszönhetően, kijutott az aranyközépútra!

Forrás bugyok az Alföld alatt, hegyhökkenés legyen izmaidban (a Kárpátok távol), bizonyosság a bárányfelhőben, jóság az egek alatti alkonyatban, ahol nyugalomra még lehajthatod megfáradt fejedet. Ott az aranyközépút.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 174477
Hónap: 5554
Nap: 188