Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ legnagyobb gyémántja

2012.02.05

 

 

Megérkezett, lehullott a hó. Az árva hópehely – szikrázik a déli verőfényben – nekem mesél. Áhítattal hallgatom a kertemben.

Nem lehet árva egy hópehely sem – mondják –, amikor egy milliárdnyi szállingózó hópehely-életközösségének olyan friss, reménykeltő, magával ragadó a sodrása, a jó hangulata! Ez maga a boldogság! Hömpölyögve ölelkeznek, aztán azonnal szétválnak – mondják –, összeférhetetlenek!

Tényleg, nem lehet árva egy hópehely sem hétmilliárd hópehely társaságában, amikor olyan szépen lengedeznek, táncolnak, suttognak, csókolóznak a világ szeme előtt, ország-világ hallatára – mondják –, aztán azonnal bántják egymást!

Dúsan, hófehéren tetszetik magukat, meztelenül, legfeljebb csipkés övben, selyem ingecskékben hancúroznak, kergetőznek, el-elengedik egymás kezét, aztán nyolc kristálykarral szorítanak – mondják –, kerülik a megaláztatást!

A hülye is tudja, hogy az lehet árva, akinek nincs senkije és semmije a nagyvilágon! Árva lett a senkinek sem ártó hópehely is, mert még különös kristályfényét is irigyelték tőle a sötét és fagyos éjszakákban. Árva lett, mert nappal szívós és kitartó volt a Föld durva vonzásának ellenére, amire a többiek a messzi fenyvesek fölött is képtelenek voltak megtenni! Árva lett, mert az orkánnal való dacolását nem értették, nem értik. Máris gyűlölhették, gyűlölik! Maradni szeretne, míg lehetséges, a hidegben is játékosan, okosan, elegánsan, büszkén, mint a kemény gyémánt, a legértékesebb kristály-rokona. Egy árva hópehelynek is lehet szent elhatározása – ezt nem mondják!

Hirtelen megszakadt a havazás. Odavesztek a szállingózó mihasznák. Tengerek tomboltak, óceánok bömböltek, megindultak és mindent letaroltak a hegyek. Nem lett özönvíz, de kitörtek a vulkánok és a régóta háborgó mindenek! Az Isten ege alatt téridőben minden lehetséges!

Így múlt el a világ dicsősége! Sem felhőkarcolók, sem kunyhók, sem szállingózó hópelyhek nincsenek többé! Az utolsókból lettek az elsők. Az elsőkből az utolsók, érdem szerint – ahogy a nagykönyvben áll.

Az árva hópehelyből – mondják – az iszonyú nagy hő és nyomás hatására igazi gyémánt vált, újjászületett! Értékesebb lett a világ legnagyobb gyémántjánál, amire egy Pretoria melletti bányában 2011 augusztusában bukkantak rá, 7000 karátos és világoszöld színű! Előtte a rekordot 612 grammal és 3106 karátjával a Cullian nevű nyersgyémánt tartotta, amit 1905-ben szintén Dél-Afrikában találták, ebből a gyémántból 9 drágakő készült, amelyek a brit koronaékszereket díszítik, ezen kívül a nyers kőből 96 kisebb briliánst is lehasítottak.

 

(2012. február 5.)

JKJ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A "sziv"legnagyobb gyemantja

(Sz. Ildiko , 2012.02.10 14:08)

Kedves J anos
Nagyon szep muveszi eszkozoket hasznaltal arvasagunk erzekeltetesere, leirasara. Valoban mindannyian, a nyuzsgo tomegben valo elvegyulesunk ellenere arvak vagyunk, Istennel valo talalkozasunkig, amikor is az ujjaszuletesunk utan engedjuk magukat a Mester keze alatt formalodni, csiszolodni mindaddig mig megcsillan a szivunk melyen rejtozo legnagyobb gyemant, amit johet vihar, orkan, barmi, mar nem tud tonkretenni. Koszi

Re: A "sziv"legnagyobb gyemantja

(Juhos-Kiss János, 2012.03.07 19:43)

Kedves Ildikó. Köszönöm őszinte szavaidat. Lelkiekben te is nagyon gazdag vagy!

Szállingózó hópehely

(Budai István, 2012.02.09 12:03)

Ez nagyon szép gondolat, János, nagyon szép... Talán néha még eszembe jut, milyen volt az aprók táncán szédülve forogni. S a sikátor szájába a lámpa alatt nézni a szállingózó hópelyheket.

Re: Szállingózó hópehely

(Béla Wekerléről, 2012.02.09 16:32)

"A Természet az egyetlen könyv, amely minden lapján nagy tartalmat nyujt nekünk."
JW Goethe gondolatai jutnak eszembe novelládról - hozzátéve, hogy a természet üzeneteit meglátni, meghallani, megfejteni, szöveggé varázsolni az írók érzékenysége, tudása, művészete, felelősége.
Köszönöm, hogy elküldted új novelládat Nekem is! Gratulálok János!

Re: Szállingózó hópehely

(Juhos-Kiss János, 2012.02.09 21:43)

Kedves István!

Köszönöm.

Re: Re: Szállingózó hópehely

(Juhos-Kiss János, 2012.02.09 21:46)

Akkor Bélának is ebben a tömbben köszönöm szíves reagálását!

Jobb a békességes sziv

(Imre, 2012.02.05 22:05)

Sokat háborgunk:jogosan. Sokan bántanak: jogtalanul. Ugyanez megtörténhet forditva is. Mit nekem a bántás ha szivemben békesség honol, hiszen akkor minden rossz lepereg rólam mint impregnált kabátról a jeges hószemcsék. A világ legnagyobb gyémántjánál is többet ér a szeretet amit adhatok és kaphatok. Ha ezt tudom tenni soha nem leszek árva hópehely ez legyen szent elhatározásunk. Köszönjük kedves János

Re: Jobb a békességes sziv

(Juhos-Kiss János, 2012.02.06 06:53)

Jobb!
Kedves Imre! Én is köszönöm a velős, veretes sorokat: a megerősítést. Nagyon jól esett, amit nekem külön írtál, hogy novellám felér egy könyvvel. Írói vénád neked is Van, biztatni is szoktalak. Nyergelj barátom, hej, húj, haj békeidőben, szeretettel a szívünkben, előre!

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 174477
Hónap: 5555
Nap: 190