Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A boldog ember

2012.10.17

 

 


Egy kellemes őszi délután állj meg a kertben; ha gondolatod nem ráz, mint a láz, sőt, majdnem édes, mint a méz, akkor csak a csíkos rablódarázs settenkedik, de téged nem bánt; ha szíved nem sodródik, mint a hulló falevél, ha a bánat nem epeszt, mint a frász, mint az elmúlás (látva a vibráló virághervadást), akkor tudhatod, hogy ez a szabadság!

 

Körülnézel, és ha a szépség nem fáj, mint az elillanó fiatalság, akkor magad vagy; ha az öregedés sem gyötör, mert nem érzed, nem tép, mint a vihar nélküli lombhullás, mint az ok nélküli ostobaság, mint a tényleges virághervadás, akkor észrevétlenül is megérzed, hogy karon fogott a meghitt békesség: eljegyzett!

 

Amikor fejed felemeled, közben ajkad nem biggyedt le, mint letört bili füle; szemedben szikrázik a fény, bensődből forró vágyvillanásként akar Vulcanus kitörni; deresedő fejeden játszadozik a napsugár, közben észre sem veszed, hogy ugrándozó mókusok egy szempillantás alatt összegyűjtik mogyoróikat, s hirtelen úgy elrejtik, hogy sohasem fogják megtalálni! Életed ugrándozásai alatt elrejtett kincseidet sem találod, azóta már a háztetőt is lebontották, elkorhadtak a kidöntött fák, a hit lett maradandó hazád; már semmire sincs szükséged, már egy érzést sem nélkülözöl, semmit sem kutatsz, szívedből a kacagás önkéntelenül tőr fel, valami lényegtelent megint, újra el akarsz rejteni! Na, ez a vidámság, ez a szellem, maga az élet!

 

Szabadság, békesség, vidámság – ez a boldog ember ismérve!

 

 

2012. október 17.

 

Juhos-Kiss János

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zsjarai@gmail.com

(Járai Zsolt, 2012.11.19 08:58)

Pénz után sóvárgó világunkban szeretetről szóló írásaid üde színfoltot jelentenek számomra. Amíg van, akinek a szereteről nem a pénz jut eszébe még van remény

belaking@gmail.com

(Szimbád, 2012.10.23 14:46)

Kedves János!
Én a békességet minden alkalommal megtapasztalom
mikor nálatok teszek látogatást.

Re: belaking@gmail.com

(Juhos-Kiss János, 2012.10.24 19:16)

Barátnak a kapum mindig nyitva!

zoltan_nagy@invitel.hu

(Nagy Zoltán, 2012.10.22 13:28)

A boldogság az a legigazibb lelki harmónia. Pénzen nem megvehető. Alapvető követelmény, hogy az ember ne azon sopánkodjon, hogy mije nincs, hanem teljes szívéből örüljön annak, amije van.
Az igazán boldog emberrel a király sem tudott inget cserélni, mert a boldog embernek nem volt inge.

Re: zoltan_nagy@invitel.hu

(Juhos-Kiss János, 2012.10.23 07:31)

Kedves Zoli!

Szépet írtál ide. Én a tőled kapott könyvből idézek, Kálmán József (1769- 1795) szállóigéjét: A legnagyobb boldogság is unalmas teher, ha azt mással nem közölhetjük.

Székelyudvarhely

(Sz. Ildikó, 2012.10.19 09:21)

Kedves János
Nagyon szép gondolatok, azt hiszem egyenesen Istentől kaptad. Megszivlelendő recept a boldogság eléréséhez. Ki is nyomtattam és ma este felolvasom a csoporttalálkozón. Köszi

Re: Székelyudvarhely

(Juhos-Kiss János, 2012.10.20 06:45)

Kedves Ildikó! Először egyes számban kezdtem írni, de aztán ez lett; arról a csoportról van szó, akiknek a Hol vannak a Kárpátok könyvemből is ajándékoztam a városi Könyvtárban való fellépésem után? Szeretettel üdvözlöm Őket és Titeket is!

 

 

ProfilképUtolsó kép


Elérhetőség

Juhos-Kiss János

+36-30-310-59-57

juhoskiss@yahoo.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 5
Összes: 174477
Hónap: 5555
Nap: 191